T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SELÇUKLU - İbrahim Yapıcı İlkokulu

E-GÜVENLİK

OKULUMUZDA ÖĞRENCİ VE ÇALIŞANLARIN UYMASI GEREKEN E-GÜVENLİK KURALLARI.

İbrahim Yapıcı İlkokulu e-SafetyLabel

(E-Güvenlik)Okul EylemPlanı

E-GÜVENLİKMÜFREDATIMIZHAKKINDA

 

•   Mihverveserbestetkinlikderslerinderehberlikzamanlarındaderslerindeinternetkullanımı ileilgiliiçerikgüncelveteknolojik gelişmelerışığındagüncellenmiştir

•  Çocuklardabilinçlivegüvenliinternetkullanımınadairbilgi,becerivetutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.

•  Türkçe,HayatBilgisi,FenBilimleri,SosyalBilgiler vb.ilgiliderslerdeuygunşekilde işlenmesisağlanmaktadır.

•  Dersmüfredatlarınasosyalmedyabaştaolmaküzereinternetinbilinçlikullanımıileilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesiOkulumuz Sınıf öğretmeniCengiz KİRTİŞ tarafındansağlanmıştır.

•  OkulumuzdaBTKtarafındangüvenliinternetağımevcuttur.

•  MEB'ebağlıokullardaelektromanyetikkirliliğeveinternetgüvenliğineönemverilmektedir.

ÇOCUKVEERGENLEREYÖNELİKeGÜVENLİKÖNLEMLERİ

 

•  Aileyeyönelikçocukveergenleredenetimli,sınırlıveamaçlıkullanım sağlayabilmeleriileilgilibilinçlendirmeçalışmalarıyapmaktayız.

•  İnternetingüvenlikullanımıileilgilipaketlerintanıtımveyaygınlaşmasını sağlamak devlet politikasıdır.

•  Evlerdelimitliinternetkullanımınıteşviketmekiçinvelilereveebeveynlererehberlik yapılmaktadır.

•  Kullanımfarkındalığınayönelikuygulamalargeliştirmekiçinderslerdebukonuyaöncelik verilmektedir.

•  Ebeveynleridenetimyollarıveteknolojikimkânlarıileilgilibilinçlendirmekvegerekli uygulamalarıgeliştirmekveyaygınlaştırmakiçinuzmanlardanyardımalınmaktadır.

CEPTELEFONUveyaKAYDEDİCİ CİHAZLARINKULLANIMI

 

1.Öğretmenler ve yardımcı hizmetler personeli cep telefonlarını öğrencilerin bulunduğu zamanve ortamlardakullanamazlar.

2.Öğrencilerokulagelirken-öğrenciservisiaracıilegelipgitmeleriveservisgörevlileri

vasıtası ile öğrenciyeulaşmakolaylıklamümkünolduğuiçin- ceptelefonlarını getiremezler. Herhangibirsebeple ceptelefonlarını okula getirmekzorundakalan öğrenciler cep telefonlarınıOkulidaresiningösterdiğiyereveilgiligörevliye,okulçıkışındaalmaküzere kapalıbirşekilde-teslimetmekzorundadırlar.Sınıftaherhangibiröğrencininceptelefonu bulundurması ve dolayısıyla kullanmasıyasaktır.

Sınıf ortamında ve okul binası içinde cep telefonubulundurma yasağını ihlal eden öğrencininbirinciihlaldebirhafta,ikinciihlaldeikihaftaüçüncüihlaldedönemboyuncacep telefonunaokulidaresitarafından(sürebitimindeiadeedilmeküzere)elkonulur. Kuralihlali durumunda uygulanacakbu yaptırımı öğrenci velisinin de desteklemesi için, eğitim öğretim yılı başında (ya da öğrencinin kaydıesnasında)yapılanyazılısözleşmeilevelininkabulüsağlanırveimzasıalınır.

3.Okulsınırlarıiçerisindeherhangibiröğrencininwi-fibağlantısınaerişmesineizin verilmez. Diğer ifadeyleöğrencinin herhangibiryollaşifreyieldeedip kablosuz ağ bağlantısınabağlanmasıyasaktır.Buyasağıihlalettiğitespit edilenöğrencinincep telefonuna bir hafta için elkonulur.

4.Okulvedersliksınırlarıiçerisindeöğrencitarafındanceptelefonusadecedersetkinliği uygulamalarıesnasında,öğretmeninkontrolüaltındavedersaracıolarakkullanılabilir.Bu amacın dışındaki kullanımlara izin verilmez.

5.Öğrenci cep telefon numarasının, öğrenci velisinin izin verdiği kişiler dışındakiler tarafından öğrenilmesine izin verilmez.

Velilerleheryıl,eğitimöğretimyılıbaşındaceptelefonukullanımı konusundabilgi verme amaçlı toplantılar yapılır. Öğretmenlerle (eğitim öğretim başında, ortasındave sonundaolmak üzere) yıldaüç kezyapılanöğretmenlergenelkurulundaokulgüvenliğivedolayısıylaceptelefonu politikasıhakkında değerlendirmeamaçlıtartışmalaryapılır.

 

    OKULUMUZDA FOTOĞRAFYADAVİDEOÇEKİMİVE YAYINLANMASI

 

Okulidaresitarafındangörevlikılınanlarharicindekikişilertarafındanveöğrencivelilerinin bilmekistediklerietkinlikveprogramlardışındakizamanlarda,okulveokulbahçesisınırları içerisindefotoğrafvevideoçekimiyapılamaz.Buyasakbiröğrencinindiğerbiröğrencinin fotoğraf ve videosunuçekmekistemesidurumundadageçerlidir.

 

1.Okulidaresitarafındangörevlendirilenkişilerinçektiğifotoğrafve videolarancak Okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

2.Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyenöğrencilerin,çekimesnasındapsikolojikbaskıyaşamamasıiçintedbirler alınır.

Okulgörevlileritarafındanyayınlananresimvevideolardaöğrencilerinkişiselbilgilerine kesinlikle yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadanönce bir öğretmenin iznini isteyecektir. Videokonferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenmektedir. Veliler ve bakıcıların rızası, çocuklar video konferansfaaliyetlerine katılmadanönceedinilecektir.Videokonferans,sağlambirriskdeğerlendirmesinitakiben, resmiveonaylanmışiletişimkanallarıvasıtasıylagerçekleşecektir.Sadeceana yöneticilere video konferans yönetimalanlarınaveyauzaktankumandasayfalarınaerişimhakkıverilmektedir.Eğitimli videokonferansservisleriiçinbenzersizoturumaçmaveşifrebilgileriyalnızcapersonel üyelerine verilecek ve güvence altına alınmış olacak.

E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

 

Okulumuzunwebsayfasıolanhttps://ibrahimyapici.meb.k12.tr/adresinde

E-Güvenlik Politikamız linkiiçerisinde yayınlanmıştır.

 

ÇOCUKVEERGENLEREYÖNELİKE-GÜVENLİKÖNLEMLERİ

 

•  Aileyeyönelikçocukveergenleredenetimli,sınırlıveamaçlıkullanım sağlayabilmeleriileilgilibilinçlendirmeçalışmalarıyapmaktayız.

•  İnternetingüvenlikullanımıileilgilipaketlerintanıtımveyaygınlaşmasınısağlamakdevlet politikasıdır. Telekom buna yönelik güvenli internet paketi sunmaktadır.

•  Evlerdelimitlikısazamanlı internetkullanımınıteşviketmekiçinrehberlikyapılmaktadır.

•  Okulailebirlikleriningüçlendirilmesiveteşvikedilmesigereklidir.

•  Gençlerinaktifolarakkatılacağısosyal projelerinarttırılmasınaihtiyaçvardır.

•  Güvenliinternetpaketikullanımınınyaygınlaşmasınayardımcıolunmalıdır.

•  Aileiçindekullanılanbilgisayarlarınkullanıcıyagörefarklıprofilleroluşturmayamüsait olmasıvegüvenliinternethizmetinindebuprofilleregörefarklıpaketlerilesunulabilmesi gereklidir.Bununlailgili çalışmalarabaşlanmıştır.

•  Kullanımfarkındalığınayönelikuygulamalargeliştirmekiçinderslerdebukonuyaöncelik verilmektedir.

 

   OKUL PERSONELİ

 

Okulumuzöğretmenlerinden Cengiz KİRTİŞ ve Canan GÜNEŞ AKGÜLe-Twinningmeslekigelişim portalındançevrimiçiveonlinemeslekigelişimetkinliklerinekatılmışlardır.Çevrimiçigüvenlik (e-Güvenlik) politikası,tüm çalışanlarınkatılımıiçinresmiolaraksağlanacak vetartışılacak ve korunmasorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır. Personelimiz,internettrafiğininizlenebileceğinivetekbirkullanıcıyakadarizlenebileceğinin farkında olacak.

Okulsistemlerinivecihazlarınıkullanırkentakdiryetkisiveprofesyonel davranışgereklidir. Personelintümüyelerine,profesyonelvekişiselolarak,güvenlivesorumluİnternetkullanımı konusundagüncelveuygunpersoneleğitimi,düzenli(enazyıllık)temeldeçeşitlişekillerde sağlanacaktır.

Çalışanların hepsi, çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Mesleği veya kurumu tehlikeli durumuna düşürdüğüveya mesleki yeteneklerine güveninikaybetmişbirşeyinbulunduğudüşünülürse,hukuk, disiplinveyahukukiönlemler alınabilir.

Okulçalışanlarınöğrencilerinyaşlarınaveyeteneklerinegörekullanmasıgerekenyararlı çevrimiçi araçları kontrol etmelidir. Çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlukullanıcıları olabilmesiiçinana-babanın/bakıcılarınoynayacaklarıönemlibirrole sahip olduklarını kabul eder.

Ebeveynlerindikkatleri,bültenler,mektuplar,okulizahnameveokulwebsitesindeokulun çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir. Evde ve okulda ebeveynlerle çevrimiçi güvenlik konusundaki işbirlikçi, yaklaşımı teşvik edilecektir. Evde güvenli İnternet kullanımıiçingösterilerveönerileriçerenebeveyneğitimlerisunmaveyadiğeriyikatılan etkinliklerde çevrimiçi güvenliğin vurgulanmasını içerebilir.

Ebeveyneğitimleri,birliktevakitgeçirmevesporgünleri,gibisosyaletkinlikler düzenleyeceklerdir.

OkulAnlaşması´nınbirparçasıolarakebeveynlerinçevrimiçigüvenlik bilgileriniokumaları

istenecektir.Ebeveynler,OkulaKabulEdilebilirKullanımPolitikasınıokumayaveçocuklarıyla etkilerinitartışmayateşvik edilecektir.

Çevrimiçigüvenlikkonusundakiebeveynleriçinbilgiverehberlik,ebeveynlereçeşitli biçimlerdesunulacaktır.Ebeveynler,çevrimiçiolarakçocuklarıiçinrolmodeliolumlu davranışlarteşvikedilecektir.

Okulumuzda2024yılıveöncekiyıllardaetkinvekapsamlıvelidesteğiilegüvenliinternet günü kutlanmıştır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişler ve çevrimiçi eğitimlere (webinar) etkin katılımsağlanmıştır. Okulumuzune-Güvenlikpolitikasınınbelirlenmesi,eğitimlerinverilmesiveçalışmaplanının hazırlanmasında aşağıdaki web adreslerinden faydalanılmıştır.

"DahaGüvenliİnternetMerkezi(gim.org.tr)

SaferInternetCenter´ınresmisayfası(https://ec.europa.eu/info/index_en)

GüvenliWeb(guvenliweb.org.tr)-çevrimiçigüvenlikkonularıiçinfarkındalık portalı.

 

GüvenliÇocuk (guvenlicocuk.org.tr) -13yaşındanküçük çocuklariçinoyunveeğlenceportalı. Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

İnternetBTK(internet.btk.gov.tr)-İnternetveBTyasasıkonusundafarkındalıkportalı

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/13142341_swotanaliziiyi.docx

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/13142323_ozelgereksinimokulpolitikasi.docx

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/13142252_guvenliwebinternetetigi1.pdf

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/13142227_gdprturkceceviriabbakanligi.pdf

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/13141722_eylemplanimiz.docx

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/12090923_esafety_label_survey.docx

 

meb_iys_dosyalar/42/01/311288/dosyalar/2024_03/12090445_esafety_label_action_plan.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2024 - Güncelleme: 13.03.2024 14:27 - Görüntülenme: 58
Kaynak: esafety web sitesi
  Beğen | 0  kişi beğendi